endomesin estrobiom

O produkcie

EndoMesin estrobiom to coś więcej niż synbiotyk to jedyny suplement diety zawierający składniki, które wspierają prawidłową przemianę estrogenów w wątrobie i proces wydalania ich z organizmu a także uzupełniają mikrobiotę jelit i pochwy. Rekomendowany jako komplementarna opieka dla kobiet, które potrzebują wesprzeć zdrowie endometrium, przy bolesnych miesiączkach a także przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego np. związanych z tzw. endobelly. Zawiera korzystnie działające szczepy bakteryjne ograniczające dysbiozę i co za tym idzie stan zapalny a także substancje takie jak sulforafan i d-glukaran wapnia, które odpowiadają za metabolizm i wydalanie estrogenów z organizmu.

Składniki EndoMesin estrobiom to skuteczne wsparcie mikrobioty jelit i pochwy a także wsparcie w metabolizmie gospodarki estrogenowej.

prawidłowa przemiana estrogenów w wątrobie

wsparcie wydalania estrogenów z organizmu

uzupełnienie mikrobioty pochwy i jelit

wsparcie przy dolegliwościach jelit tzw. endobelly

Poznaj nasze składniki

Sulforafan

przemiany estrogenów (27mg)

Więcej

Aktywacja szlaku Nrf 2 i wsparcie metabolizmu estrogenów

Wróć

Witamina B5

metabolizm hormonów steroidów (6 mg)

Więcej

Wspiera metabolizm hormonów steroidowych

Wróć

D-glukaran wapnia

wydalanie estrogenów (100 mg)

Więcej

Blokada beta-glukuronizady,
ułatwienie detoksykacji i utrzymanie zdrowego endometrium

Wróć

6 szczepów bakterii Lactobacillus

L. crispatus BIO6272
L. gasseri BIO6369
L. plantarum BIO1096
L. reuferi BIO5454
L. fermentum BIO8529
L. acidophilus BIO6307
Beta-glukan z jęczmienia min. 200 mg

Więcej

Korzystny wpływ na metabolizm estrogenów i przekształcenia komórek endometrium.  Oddziaływanie na obniżenie dyskomfortu związanego z miesiączką

Wróć

Działanie składników
potwierdzone badaniami

Rola w przemianie estrogenów

D-glukaran wapnia oraz probiotyki (oddziałujące na skład mikrobioty, w tym estrobolomu) mogą modulować krążenie i wydalanie estrogenów. Dowody wskazują, że spożywanie bakterii z rodzaju Lactobacillus było jednym z najskuteczniejszych sposobów przy tzw. endobelly.

Skład i stosowanie
EndoMesin estrobiom

Porcja do spożycia w ciągu dnia

(1 kapsułka estro)

SKŁADNIKI AKTYWNE: RWS1
Ekstrakt z brokuła
w tym sulforafan
270 mg
27 mg
D-glukaran wapnia 100 mg
Kwas pantotenowy 6 mg 100%

(1 kapsułka biom)

SKŁADNIKI AKTYWNE: 6 mld bakterii (6x109 JTK2)
L. crispatus BIO6272 1 mld JTK 1 mld JTK2
L. gasseri BIO6369 1 mld JTK 1 mld JTK2
L. plantarum BIO1096 1 mld JTK 1 mld JTK2
L. reuteri BIO5454 1 mld JTK 1 mld JTK2
L. fermentum BIO6529 1 mld JTK 1 mld JTK2
L. acidophilus BIO6307 1 mld JTK 1 mld JTK2
Beta-glukan z jęczmienia min. 200 mg

1 RWS (referencyjna wartość spożycia)

2 JTK (jednostki tworzące kolonie)

Przeczytaj przed użyciem

SPOSÓB STOSOWANIA

Osoba dorosła 1 kapsułkę estro i 1 kapsułkę biom na dobę podczas posiłku.

Stosuj regularnie każdego dnia dla komfortu i zdrowia endometrium.

PRZECHOWYWANIE

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

PRZECIWWSKAZANIA

Osoby mające nadwrażliwość na składniki preparatu powinny przed spożyciem skonsultować się z lekarzem.

Nie zawiera barwników, sztucznych substancji przedłużających trwałość oraz aromatów. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Korzystne działanie składników preparatu, o którym mówią oświadczenia zdrowotne, wynika z odpowiedniej ilości składników aktywnych stosowanych zgodnie ze sposobem użycia.

TO MUSISZ WIEDZIEĆ

w trakcie posiłku
1 kapsułka estro
i 1 kapsułka biom

ZAPYTAJ EKSPERTA

Napisz do nas

Wiadomość (opcjonalna)
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych

*Piśmiennictwo EndoMesin:

Dull, A. M. i wsp. (2019Molecules, 24(4), Kavyani, Z. i wsp.. Retrieved April 7, 2023,
Faghfouri, A. H. i wsp.  (2020). European Journal of Pharmacology, 884.
Grandi, G., i wsp.  (2022). The Official Journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 38(1), 63–67.
Hung, S. W. i wsp. . (2021). Medicinal Research Reviews, 41(4), 2489.
Rose, D. P. (1978). Vitamins and Hormones, 36(C), 53–99
Maia, H.,  I wsp. (2012). International Journal of Women’s Health, 4–543.
Porpora, M. G., i wsp. (2013). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: ECAM, 2013.
Snipe RMJ, Brelis B, Kappas C, Young JK, Eishold L, Chui JM, Vatvani MD, Nigro GMD, Hamilton DL, Convit L, Carr A, Condo D. Omega-3 long chain polyunsaturated fatty
acids as a potential treatment for reducing dysmenorrhoea pain: Systematic literature review and meta-analysis. Nutr Diet. 2024 Feb;81(1):94-106.

*Piśmiennictwo EndoMesin estrobiom:

Licznerska, B., Szaefer, H., Matuszak, I., Murias, M., (2015). Modulating Potential of L-Sulforaphane in the Expression of Cytochrome P450 to Identify Potential Targets for Breast Cancer Chemoprevention and Therapy Using Breast Cell Lines. Phytotherapy Research, 29(1), 93–99.
Fowke, J., Longcope, C., & Hebert, J. (2000). Brassica Vegetable Consumption Shifts Estrogen Metabolism in Healthy Postmenopausal Women1 | Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention | American Association for Cancer Research. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 9(8), 773-779.
Hu, S., Ding, Q., Zhang, W., Kang, M., Ma, J., & Zhao, L. (2023). Gut microbial beta-glucuronidase: a vital regulator in female estrogen metabolism. Gut Microbes, 15(1). https://doi.org/10.1080/19490976.2023.2236749
DE Leo V, Lazzeri E, Governini L, Cuppone AM, Colombini L, Teodori L, Ciprandi G, Iannelli F, Pozzi G. Vaginal colonization of women after oral administration of Lactobacillus crispatus strain NTCVAG04 from the human microbiota. Minerva Obstet Gynecol. 2023 Oct;75(5):432-439.
Khodaverdi S, Mohammadbeigi R, Khaledi M, Mesdaghinia L, Sharifzadeh F, Nasiripour S, Gorginzadeh M. Beneficial effects of oral lactobacillus on pain severity in women suffering from endometriosis: a pilot placebo-controlled randomized clinical trial. Int J Fertil Steril. 2019; 13(3): 178-183.
Shah AB, Baiseitova A, Zahoor M, Ahmad I, Ikram M, Bakhsh A, Shah MA, Ali I, Idress M, Ullah R, Nasr FA, Al-Zharani M. Probiotic significance of Lactobacillus strains: a comprehensive review on health impacts, research gaps, and future prospects. Gut Microbes. 2024 Jan-Dec;16(1):243164.
Naghmouchi K, Belguesmia Y, Bendali F, Spano G, Seal BS, Drider D Lactobacillus fermentum a bacterial species with potential for food preservation and biomedical applications. Crit Rev Food Sci Nutr 2020;60(20):3387-3399.
Seddik HA, Bendali F, Gancel F, Fliss I, Spano G, Drider D Lactobacillus plantarum and Its Probiotic and Food Potentialities Probiotics Antimicrob Proteins  2017;9(2):111-122.

 

Projekt przygotowany przez Result Media Sp. z o.o.

COPYRIGHT 2025 NUTROPHARMA SP. Z O.O.